Site Loader

Chapter 3 To investigate the connection between historic structures and contemporary additions, Case studies will be investigated by setting up a couple of fundamental parameters that could help in order to study design elements and patterns to prompt the success of failure of contemporary additions. The case studies will specifically aim on a particular building typology public and academic libraries. The primary parameter was that the case must be an open public building, this is because opinions are liable to individual taste and a public building would create numerous responses.The second parameter was the building type exposed to constant change, one in which new additions are a common form of intervention.The case studies analyses are displayed underneath; each of them gives significant details on the original structures and their additions, and a concise examination of their design relationship took after by pictures of their original and existing conditions.Building No. 1 William R. Perkin Library:The original building was built in 1928, in Gothic Revival style, the the First Addition was built in 1970 followed by the second addition in 2005 by  Shepley Bulfinch Richardson. Individually looking at each structure, square volume is the first addition, which corners are subtracted from the main volume, situated on the left side of the original building. This expansion keeps up an indistinguishable range from the first building due to the similar heights. However, in the second addition is formed by two sections, first being a building between the primary and original building significantly separated from other buildings yet associated by a passageway. The second addition is a smaller rectangular cube. The first addition used the same materials of the original fabric of the building, limestone for details and a multicolor stone with a squared rubble stone. However, Nre and more modern materials were incorporated in the second addition. The architect used a glass and aluminum shell with a steel structure and roof for the structure between the original fabric and the first addition. On the new library, brick was utilized with a mix of different tones for the walls similar to the original fabric and first addition and; aluminum and glass for entryways and windows, and limestone for details. Modern details on the first addition were used in order to transform the neo-gothic characteristics of the original building. These new details were streamlined and extended making a contemporary feeling that can be obviously seen as an abstraction of the original fabric.The primary components of the principal expansion are the windows: vertical straight components that go from the through and through of the structure. Using thin vertical dividers to separate these windows a similar rhythm was created. hey partition the windows in three fundamental sections. The first being gothic style pointed arched windows resembling front gable dormers in a flat roof. Second, a contemporary gothic tracery with a three-over-three bay window covering the second and third story of the building. Lastly, he base of stature windows (floor to ceiling) that in a few zones transform into passage entryways. The little glass structure of the second expansion is a transparent single two story space building, explained with vertical and even straight metal components all the way around.The vertical components proceed with a comparable cadence as the main expansion. The horizontal elements characterize the distinction between the first and second level of the building which takes after a similar floor levels as the first addition; after the second level, the horizontal components are more articulated. Some gothic impact can be found in within auxiliary components (due to its glass surface); the beams are composed with a pointed arch shape which simulates the pointed angled windows of the original building. The new library is more articulated than the first addition, following the architectural elements of the original building, in particular the elements of the gothic towers. Morgan Library Morgan Library was initially built in 1906 in the Renaissance style designed by Charles Follen McKim of McKim, Mead & White. Later, Benjamin Morris added its first addition in the same style which was built in 1928. The second addition of the library was in the mid nineteenth- century brownstone on Madison Avenue and 37th street added to the complex. Lastly, the final addition was built in 2006 designed by Renzo Piano. The first addition was similar to the general shape of the original building with was located on the same block but not attached. The second addition  is an existing building from the same block that was consolidated into the complex later on. This expansion is by and large a rectangular volume, three and a half stories tall, likewise separated from the other two structures.The 2005 expansion binds together the complex by rounding out the voids between the three existing structures, uniting it as a solitary structure. The three primary rectangular volumes from the third addition venture out in the middle of the existing structures.The original building was constructed with the limestone material, and hence, the first addition was the same material. In the second addition the material that was used was brownstone (Triassic Sandstone). Contemporary materials such as glass and metal were used in the latest addition. The glass is totally evident, making the inside visible from the outside the metal boards are painted white to coordinate the shade of the initial two structures. These two materials are kept minimalistic; no texture was applied to them.This complex has a relatively simple surface articulations. There are a lot of similarities between the first addition and the orignal fabric of the building including its symmetry, window levels, belt course, cornice and height.This addition breaks the built up rhythm of the first building, and disentangles it and in addition it does with the ornamentation. No element is really taken from the existing structure as the existing structure was built before the original library. vertical and horizontal linear elements are used in the latest edition  and no elements from the existing building is incorporated.On the south side, the architect recognizes the existing buildings by respecting this side of the addition to the belt course level that exists on both buildings. Multiple vertical lines of windows are placed on the second level on this particular side of the building. On the west segment the height of the building reacts to the second expansion of the complex (the brownstone building). Compared to the first two buildings, this side of the building is predominantly vertical. This influences the new volume to look as though it is dismissing the initial two structures (situated on the right) however the couple of horizontal components of the façade really make an association as the first addition’s level of the windows matches the first glass level and the height of the first addition related to the second level.In order to the create a separation between the new addition and the existing fabric a thin glass volume is attached. Not only that, but also the first level is solid while the upper floors are clear glass contrasting itself from the main facade.

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Rhonda!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out